Čišćena Gabrovačka reka

POSTAVIO: JUGPRESS  OKTOBAR  29, 2019

NIŠ

U okviru velike inicijative čišćenja reka Srbije, juče je čišćen i deo Gabrovačke reke, na potezu od stare ciglane prema PMF-u. Reč je o drugom krugu čišćenja reka na teritoriji grada, u okviru koga su, do sada, sprovedene još tri akcije – na teritoriji GO Palilula, GO Pantelej i GO Crveni krst.

“Ono što mi radimo je pre svega čišćenje priobalja reka od rastinja i  od granja. Nažalost takve akcije ne treba da budu samo po pozivu, ili kada se na taj način organizuju. Moramo pre svega da budemo svesvni, da imamo ekološku svest. Čišćenje naših reka treba da bude nešto što radimo svakog dana”, istakla je Ivana Krstić sekretar sekretarijata za zaštitu životne sredine

Samoniklo granje i rastinje koje je bukvalno popunilo korito reke, tokom zime i proleća, usled obilnih padavina, dovodi do poplava. Dodatni problem predstavlja velika količina smeća, kabastog otpada, koje umesto na deponije, nesavesni građani izbacuju upravo tu.

“Na ovoj lokaciji, kod Ciglane, čistimo potok od rastinja i od kabastog smeća koji se našao tu. Bitno je da očistimo ovaj deo, iz razloga što nailazi kišni period i što je moguće da od bujičnih polava dođe do izlivanja, što može poplaviti ovo naselje ovde, kao što se i dešavalo u ranijem periodu”, rekao je rukovodilac Sektora Javna higijena JKP Mediana, Ljubiša Janković.

Nažalost, ljudi, nesavesno odlažu otpad iz svojih kuća, i pored brojnih akcija i apelovanja.

Akcija čišénja Gabrovačke reke sprovodi se u saradnji sa Gradom Nišom, Gradskom opštinom Palilula i gradskim Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, uz učešće radnika javno komunalnih preduzeća i volontera, JKP “Naisus” i JKP “Mediana”.

“Strategija GO Palilula jeste i očuvanje životne sredine, kao i razvoj ekološke svesti kod naših građana. Mi preko Kancelarije za mlade i kroz obrazovne institucije organizujemo edukacije i tribine, kako bi uticali na svest naših sugrađana, da čuvaju životnu sredinu”, rekao je član Veća GO Palilula Ivica Stojanović.

Kako je rekao, u blizini ove lokacije, stvara se i velika divlja deponija, koju JKP “Mediana” mora svake nedelje da uklanja. –Apelujem na naše sugrađane da čuvaju životnu sredinu, a inspekcija GO Palilula će u narednom periodu pojačati aktivnost na ovom području i sankcionisati nesavesne građane.

Ekološku akciju čišćenja reka u Srbiji,  pokrenuli su Blic i Vip mobile sa namerom da se vodotokovima u Srbiji vrati dostojanstven izgled, kao i da se životna sredina učini lepšom i zdravijom. Kampanja za cilj ima organizovanje i podsticanje na konkretne akcije čišćenja, kao i opšte podizanje svesti o ekološkim izazovima sa kojima se Srbija suočava.

(Foto : Branko Janaćković)

Preuzeo    Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *