Ramiza Fejzagić nastavlja pravnu i zdravstvenu bitku

Romski portal Udar

Ramiza kaže da je to zemlja njenog oca, a da je ona bila u procesu dobijanja urbanističke saglasnosti. U martu je predala za urbanističku saglasnost

Oktobar 25, 2019

Ramiza Fejzagić-Durmišov (Foto: Udar)

Ramiza Fejzagić-Durmišov, kojoj je u utorak srušena kuća po nalogu inspekcije sarajevske Općine Centar, sada je smještena kod rođaka na Dobrinji, jer u Sarajevu više nema svog doma.

S Ramizom je ekipa Udara razgovarala ispred Općinskog suda u Sarajevu, gdje nastavlja svoju pravnu bitku.

Ramiza kaže da je to zemlja njenog oca, a da je ona bila u procesu dobijanja urbanističke saglasnosti. U martu je predala za urbanističku saglasnost.

To mi je od oca zemlja, imam papir da je na oca, koji je umro. Tu piše Ahmed Durmišov. Imam vjenčani list, rodni list, tu sam se rodila. Ova parcela je naša – priča nam Fejzagić-Durmišov.

Kaže da je iz Općine Centa nisu htjeli primiti kada je ranije dolazila.

– Drugi koji su dolazili bili su primljeni, ja sam tu čekala, nisu htjeli nikad da me prime. Kad kažem ime i prezime neće da me prime. Svuda smo išli, u Ministarstvo za ljudska prava, u inspekciju, ali svi nas odbijaju. Naše žalbe stave tamo i to stoji – priča naša sagovnornica.

Ramiza nije dobrog zdravstvenog stanja, zbog karcinoma dojke. Ide na kemoterapiju u Belgiju. Ima brata invalida u Njemačkoj.

Ona kaže da su bili i sami spremni da ruše kuću i da su čak naručili bager, ali da je tog dana policija rano ujutro došla na lice mjesta i blokirala cijelo naselje.

Udar je pokušao dobiti više informacija o ovom slučaju iz Općine Centar, ali ni nakon nekoliko dana nisu odogovorili na naš upit.

Načelnik Nedžad Ajnadžić je nešto ranije najavio da će se rušiti bespravni objekti na ovom području, te da će Općina graditi nove stambene jedinice.

U naselju su već ranije građene kuće općinskim donacijama, kazali su nam mještani.

(portal-udar.net)

IZVOR   D.Mrkić

TAGOVI  Gorica   Općina Centar

preuzeo   Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *