Predrasude, tolerancija i “gledanje kroz prste”

Autor: D. Marinković 

Objavljeno: 24.10.2019. u  15: 06

Leskovac je kao lokalna samouprava možda najtolerantniji grad prema  romskoj populaciji u Srbiji ako se uzme u obzir podatak da Romi u Leskovcu u ovom trenutku duguju preko 100 miliona dinara za utrošenu vodu, preko 2 miliona evra za struju, 18 miliona PWW-u za odnošenje smeća i 22 miliona dinara na ime poreza. Najveći problem, koji izaziva sve ostale je zapravo nezaposlenost. 

Ovo su reči prvog čoveka Leskovca upućene koordinatorki za romske politike Evropske komisije Marti Garcia Fidalgo, koja je danas obišla dva romska naselja u ovom gradu, Podvorce i Slavka Zlatanovića, kako bi se i na terenu upoznala sa rezultatima evropske podrške inkluziji Roma.

„Najveći problem Roma je edukacija, ovde ima 1.460 ne zaposlenih od toga skoro polavina su žene i skoro 90% njih nema ni osnovnu školu“, saopštio je gradonačelnik, a javnost je od jednog zvaničnika grada imala prilike da čuje ovakve podatke.

Što se problema nezaposlenosti tiče, Cvetanović je izneo svoje mišljenje da su Romi u ovom gradu nezainteresovani za to da samostalno traže posao.

“Mi imamo dva puta godišnje Sajam zapošljavanja i tu se zaposli oko 600 ljudi. Ono što je očigledno, skoro nikada ili sasvim sporadično neko od Roma traži posao. Mišljenja sam da idu linijom manjeg otpara, uglavnom se bave trgovinom jer je trgovina unosan posao. Kada vidite kuće u naselju Slavka Zlatanovića koje su impozantne shvatićete koja je disproporcija između nivoa obrazovanja i pravog finansijskog stanja“,  kazao je Cvetanović.

U sali Doma kulture Roma u Leskovcu, koji je Garcia Fidalgo danas obišla, Romi su pak izneli mišljenje da među poslodavcima vladaju predrasude prilikom zapošljavanja romske populacije.

“Strane kompanije koje posluju u ovom gradu nisu zainteresovane za to da zaposle Rome. Međutim, to nije jedini razlog ovako niske stope zaposlenosti kod romske populacije. Ovde se još uvek živi tradicionalnim načinom života. Muškarci su ovde još uvek glave porodica i nosioci posla, a žene su te koje brinu o kući ideci”, mišljenja je Srećko Živković, direktor DK Roma.

Koordinatorka za romske politike Evropske komisije Marta Garcia Fidalgo kazala je da je politika integracije Roma je jedan od prioriteta u radu Srbije sa Evropskom Unijom.

“U tom smislu želimo i da pomognemo opštinama jer znamo da su one vrlo važne u tom procesu”, kazala je ona.

Garcia Fidalgo je zbog toga danas  razgovarala sa predstavnicima Roma u Leskovcu o njihovim problemima i načinu na koji oni mogu da se reše i obišla naselje „Podvrce“ i naelje „Slavko Zlatanović“ i uverila se u stvarno stanje u kome se nalaze.

Inače, kroz projekat „EU podrška inkluziji Roma – osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ uloženo je, za detaljnu regulaciju dela naselja Slavka Zlatanović oko milion i po dinara, od čega je 50 posto uložila lokalna samouprava.

IZJAVA GRADONAČELNIKA IZAZVALA NEGODOVANJE

Deo predstavnika Roma koji su danas u Domu kulture prisustvoali razgovoru predstavnice EU i gradonačelnika Leskovca, negodovali su nakon sastanka pred novinarima zbog pojedinih delova Cvetanovićevog izlaganja.

“Umesto što je pričao sa Evropljanima, trebalo je da se prošeta kroz naše naselje i popriča sa ljudima i da čuje koji su njihovi problemi. Grad jeste tolerantan i gleda nam kroz prste kad su u pitanju računi, ali nas niko ne pita da li mi možemo da ih platimo. Ja sam srčani bolesnik,, živimo šestoto u kući i primamo 20.400 dinara socijalne pomoći na 8 meseci. Od toga 8.000 dajemo za račune, i šta ću ja pre sa 20 preostalih hiljada? To me niko ne pita”, komentariše Ismet Ajvazović iz naselja Podvorce.

Evropska komisija i EU su ove godine opredelile 30 miliona evra za podršku i inkluziju romske zajednice koja u Srbiji ima veliki potencijal za ekonomski razvoj zemlje.

„U okviru programa IPA 2016 „EU podrška inkluziji Roma – osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, intenzivno se radi na podršci procesu poboljšanja socio-ekonomskog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kao i na sprovođenju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji“, saopštio je EUinfo.

IZVOR

Preuzeo    Evropske romske novine

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *