Visoko: Trećina mladih žele privremeno, ili trajno otići u inostranstvo

Oktobar 22, 2019

Većina zajednica u BiH, suočava se sa velikim problemom konstantnog smanjenja broja mladih. Grad Visoko, u kojem živi oko 21 procenat mladih od ukupnog broja stanovništva, dio je ovog negativnog trenda. S tim u vezi, juče je održan drugi sastanak radne grupe za izradu Strategije prema mladima.

Rezultati istraživanja problema mladih u Gradu Visoko, koje je urađeno za potrebe izrade Strategije, pokazali su da je više od 30 procenta ove populacije, jako zainteresiran za privremeni, ili trajni odlazak u inostranstvo iz bilo kojeg razloga.

Mladi iz Visokog uglavnom žive u stanu/kući koja nije u njihovom vlasništvu, najčešće sa roditeljima, a samo oko 11 procenta mladih je u braku, dok svega 9,5 procenta ima djecu i to najčešće jedno dijete. 

Analiza prikupljenih podataka mapirala je probleme koje mladi smatraju važnima, te je na osnovu njih neophodno planirati konkretne aktivnosti koje će pomoći u njihovom rješavanju.

Ove godine, kao dio radne grupe uključilo se i Udruženje građana Omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj”, koje smatra da je od velike važnosti da se i kroz strategiju za mlade aktivno uključe mladi Romi i Romkinje.

Sastanku su pristustvovali koordinatorica izrade Strategije Amra Omerbegović, te predsjednici i članovi radnih. Radne grupe su iz oblasti rada, zapošljavanja i preduzetništa mladih, obrazovanja, zdravstva, sigurnosti, aktivizma, kulture i sporta, te oblasti socijalne brige mladih.

Omerbegović je za Udar rekla da iako je izrada strategije na početku, članovi radne grupe su analizom stanja i potreba, uradili veliki zadatak

Očekujemo da ćemo zajedno sa radnom grupom, do kraja godine privesti kraju izdradi strategije, te da će ovaj dokument staviti mlade ljude u fokus i polaziti od njihovog stajališta. Strategija za mlade neće sadržati obećanja, nego odgovornosti i obavezujuće djelovanje  – rekla je Amra Omerbegović.

Strategija je lokalni dokument i imenovana radna grupa je odgovorna za izradu teksta Strategija. Institut Kult će u tom procesu pružiti konsultantsku podršku, a radi se uz finansijsku podršku World Vision BiH.

Romski portal Udar

(portal-udar.net)

IZVOR  M.H.

Preuzeo   Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *