Video: Prvi put dvije žene zajedno izašle u svemirsku šetnju

Objavljeno: Subota, 19 Oktobar 2019 08:48

Američke astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir zajedno su izašle iz Međunarodne svemirske stanice da obave popravku.

Američke astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir zajedno su izašle iz Međunarodne svemirske stanice da obave jednu popravku, što je prvi put u 60-godišnjoj svemirskoj historiji da dvije žene izlaze u svemir.

Prvi izlazak dvije žene u svemir, Christine Koch i Anne McClain, bio je planiran za mart, ali ga je američka svemirska agencija NASA morala otkazati tri dana prije planirane akcije zato što nisu imali dva skafandera odgovarajuće veličine za izlazak, prenosi Beta.

Današnji izlazak zvanično je počeo u 13:38 po srednjoevropskom vremenu i trebao je trajati nekoliko sati, a zadatak je da se zamijeni jedinica za punjenje baterije, koja se pokvarila prošlog vikenda.

Prva Amerikanka koja je izašla u svemir prije 35 godina Kathy Sullivan izrazila je oduševljenje i rekla da je dobro što konačno ima dovoljno žena astronauta obučenih za svemirske šetnje da omoguće da se takvo što dogodi.

Šefovi NASA-e, kao i žene i drugi širom svijeta navijali su za Koch i Meir, a istovremeno su mnogi ukazali da će takve šetnje vjerovatno postati rutinska stvar, prenosi AP.

Video: Prvi put dvije žene zajedno izašle u svemirsku šetnju

Intl. Space Station  

@Space_Station

Spacewalkers @Astro_Christina and @Astro_Jessica are outside in the vacuum of space getting their tools ready to replace a failed power controller that collects and distributes solar power to station systems. #AskNASA | https://www.nasa.gov/live 

6,200

 

Twitter Ads info and privacy

2,076 people are talking about this

Izvor: Agencije

Preuzeo   Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *