Osnovci se tukli u dvorištu škole, prosvetari upozoravaju: Tako je skoro svaki dan, ruke su nam vezane

Autor: D. Marinković Objavljeno: 18.10.2019. u 10:15

Trenutak jučerašnje tuče u dvorištu Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Leskovcu, zabeležen kamerom slučajnog prolaznika

Posle nekoliko dana međusobnog vređanja, dve grupe učenika Osnovne škole u Leskovcu potukle su se juče u školskom dvorištu tako da je na kraju morala da reaguje i policija. Prosvetni radnici upozoravaju da je nasilje u školama postalo bukvalno svakodnevica i da bi u sistemu i pravilnicima o bezbednosti učenika trebalo hitno nešto drastično da se menja.

Ni nastavno osoblje juče nije moglo da razdvoji učenike petog i šestog razreda koji su nakon nastave jedni drugima napravili „sačekušu“ i počeli da se tuku, dok su druga deca u školskom dvorištu navijala i sve to snimala i slikala mobilnim telefonima, tvrde očevici ovog događaja.

Tuča koja se desila samo je nastavak nasilja od prethodnog dana koje se takođe dešavalo u dvorištu ove obrazovne ustanove, a razjarene učenike je razdvajao domar

„Mi smo učinili sve kako je propisano pravilnikom o postupanju ukoliko se u školama desi neko nasilje ili zloostavljanje, obavestili smo rodtelje, policiju, hitno sazvali sednicu školskog tima za zaštitu od nasilja i diskriminacije i učenicima koji su izazvali sve ovo biće izrečene kazne i društveno koristan rad. Međutim, to ne znači da će se nasilje time zaustaviti“, upozorava direktor ove osnovne škole Predrag Zdravković.

Nažalost, po proceni prosvetara sa kojima su razgovarali novinari juGmedie, u svakoj školi se neki od oblika nasilja desi barem jednom dnevno, au srednjim školama i više puta.

„To je tužna realnost. Očigledno je da se u tim pravilnicima, koji su počeli da se donose na godišnjem nivou, mora nešto drastično da se menja. Jeste da Ministarstvo prosvete te pravilnike donosi na osnovu redovnog praćenja situacije u društvu i tako reaguje, ali izgleda da to nije dovoljno. Naime, do ove godine, ja kao direktor nisam morao prilikom ovakvog nasilja da obavestim Školsku upravu i policiju, pa čak i Centar za socijalni rad ako je to potrebno, a sada mi je to dužnost.  Ipak, dešava se da imamo problem sa roditeljima te dece koja vrše nasilje“, ističe Zdravković.

„RIBA SMRDI OD GLAVE“

Direktori i nastavnici obaveste roditelje o problemu, ali se dešava da oni ne reaguju na to ili podržavaju postupke svoje dece.

„Desi se da mi izreknemo meru društveno korisnog rada detetu kao kaznu, a roditelj se pobuni protiv toga uz obrazloženje da on dete nije poslao u školu da ono čisti dvorište ili zaliva cveće. I onda su naše ruke da dalje postupamo skroz vezane“, objašnjava Zdravković.

Direktor škole Predrag Zdravković

Član školskog tima za zaštitu od nasilja Igor Veličković tvrdi da su deca veoma dobro upoznata sa svojim pravima i pkolskim pravilnicima, te da ih jako dobro iskorišćavaju i manipulišu njima.

„Jer to dete koje je problematično dobro zna da ne može biti izbačeno iz škole, da nasilje može da ponovi više puta pre nego što bude kažnjeno i ono to bukvalno koristi. U samom sistemu mora nešto hitno da se menja, da budu strožije kazne i da se reaguje brže“, mišljenja je Veličković.

FEJSBUK PROVOKACIJE

Kako upozoravaju prosvetari, sve češći oblik nasilja se dešava preko društvenih mreža.

„Oni se tamo na Fejsbuku ili Instagramu izvređaju u porukama, ponižavaju jedni druge, i onda čim dođu u školu to rešavaju pesnicama“, dodaje Veličković.

U ovoj osnovnoj školi, koja deli školskog policajca sa obližnjom srednjom Tehničkom školom, a u kojoj se pre nekoliko dana desilo slično vršnjačko nasilje,  kažu da često reaguju preventivno, da organizuju tribine, okrugle stotlove, čak i posebne časove u nastavi koje se bave problemom vršnjačkog nasilja.

„Ali, izgleda da to nije dovoljno. Čini se da, što više pričamo o nasilju ono se dešava sve češće“, zaključak je nastavnog kadra ove obrazivne ustanove.

U naknadnoj izjavi juGmedii, direktor škole kazao je da je incident preuveličan, da se učenici nisu tukli letvama i da nije bilo masovne tuče.

„Dva učenika iz starijih razreda posvađala su se u školi, a kada su izašli iz nje porvali su se, pa su ih ostali učenici razdvajali. Imamo snimak sa kamera gde sve to može da se vidi“, kazao je direktor i dodao da su o svemu obavešteni roditelji i nadležne institucije i da je postupak u toku.

IZVOR 

Preuzeo  Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *