Rumunija će imati Orbana za premijera, možda    

Objavljeno : 16.10.2019.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis dodelio je mandat za formiranje nove vlade predsedniku Nacionalne liberalne stranke (PNL) Ludoviku Orbanu. Orban ima rok od deset dana da obezbedi podršku većine u parlamentu. PNL je najveća opoziciona partija u Rumuniji.

Poveravanje mandata Orbanu (56), prezimenjaku premijera rumunskog suseda Mađarske (Viktora Orbana), izazvalo je blagu konfuziju u prvom trenutku.

Vladi Socijaldemokratske partije na čelu s premijerkom Vijorikom Dančilom parlament je pre nedelju dana izglasao nepoverenje, posle više korupcionaških skandala.

Orban, čija je PNL (članica EPP) najjača opoziciona stranka u Parlamentu, obećao je da će Rumunima dati “normalnu vladu posvećenu javnom interesu i rešavanju velikih problema”.

“Čast, kompetencija, integritet, posećenost služenju javnom interesu i rešavanju problema sa kojima se Rumunija danas suočava”, rekao je Orban, preneo je AP.

Ludovik Orban, inženjer i političar rumunsko-mađarskog porekla, bio je ministar saobraćaja 2007-2008. i poslanik od 2008. do 2016.

Redovni parlamentarni izbori u Rumuniji trebalo bi da budu krajem 2020. godine.

Johanis je rekao da se konsultovao s nekoliko partija o formiranju vlade i da je PNL “bila jedina koja je došla na konsultacije i direktno saopštila da je spremna, iako je to veoma teško, da preuzme upravljanje zemljom tokom prelaznog perioda”.

Inače, Joanis je vodio PNL nekoliko meseci, pre nego što je postao predsednik u decembru 2014. On planira da osvoji još jedan mandat na izborima u novembru.

Predsednik je takođe kritikovao tri socijaldemokratske vlade koje vode zemlju od 2017. i rekao da su “ozbiljno naštetile Rumuniji”.

EURACTIV.ro piše da PLN ima samo oko 20% glasova u parlamentu i da će im biti potrebna podrška više partija. Socijalisti su već rekli da neće glasati za PNL vladu.

Nova rumunska vlada takođe treba da predloži kandidata za komesara u novoj Evropskoj komisiji.

Bukurešt je dobio portfelj transporta ali se ne može potpuno odbaciti scenario zamene portfelja sa Mađarskom koja je dobila proširenje, saznaje EURACTIV.com.

Mađarski i rumunski kandidat za komesara, Laslo Tročanji i Rovana Plumb, odbijeni su zbog sukoba interesa u Odboru za pravna pitanja EP.

Da se izbegne konfuzija

Ludovik Orban je brat Leonarda Orbana, prvog rumunskog evropskog komesara koji je bio zadužen za portfelj višejezičnosti. Otac im je Mađar, i to izaziva zabunu zbog mađarskog premijera Viktora Orbana.

Analitičari kažu da bi mogao da dobije dovoljnu podršku da delom izmeni reformu pravosuđa za koju zvaničnici EU i SAD kažu da predstavlja opasnost po vladavinu prava.

Međutim, kako upozoravaju, ta podrška bi mogla brzo da opadne, posebno ako ekonomija posustane i ako bude potrebno rezanje potrošnje.

“Ostale partije stalno će pokušavati da ucenjuju, od glasanja do glasanje, od mere do mere”, rekao je profesor političkih nauka sa Univerziteta Babeš-Boljaj Serđu Miskoju, prenosi Rojters.

Orban je rekao da će glavni ciljevi njegove vlade biti smanjenje vladinih struktura, investicije u ključne infrastrukturne projekte i korigovanje ekonomskih mera koje su pogodile poslovni sektor.

Rekao i da će mu u fokusu biti “obezbeđenje realne nezavisnosti pravosudnog sistema”.

EU i SAD su kritikovale prethodnu vladu i zbog “razvodnjavanja” zakona o borbi protiv korupcije.

Ekspanzivna fiskalna i politka plata uvjeno bez javne debate i procene uticaja umanjilo interesovanje investitora.

Vrednost leja od početka godine je pala za 2,1%, što su druge po slabosti performanse u centralnoj i istočnoj Evropi, a kao posledica povećanja deficita i odlaganja mera.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP

Preuzeo: Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *