Čovek se sprema za put do Marsa, a na jugu Srbije ni asfalt bez Vučića

Autor: Milica Ivanović    Objavljeno: 16.10.2019. u 15:13

Čovek je davno kročio na Mesec, proučio svemir, sprema se za Mars, zapadne civilizacije su se asfaltom oduševljavale početkom prošloga veka, a u Srbiji se i u 21.veku asfaltiranje puteva i ulica još nameće kao vrhunsko dostignuće vlasti, uz prateću zahvalnost meštana što su preko tog asfalta dobili izlaz u svet.

Tako je svuda, bar na jugu Srbije, tako je i danas u selu Donje Žapsko, udaljeno 17 kilometara od Vranja, čiji se meštanin Srboljub Ristić, inače, ratni vojni invalid, šest godina borio za asfaltiranje 550 metara puta do mahale Ćurin u ovom selu.

Ristić priča za juGmediu da bi o tih šest godina mogao roman da napiše kada bi umeo, a suština je da do cilja ne bi došao da nije lično intervenisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Slao sam molbe za asfaltiranje putem mejla na mnoge adrese, više puta pisao i zvao Vladu Srbije. Prvo sam pisao Zorani Mihajlović koja je predlog za asfaltiranje prosledila gradonačelniku Vranja. On je odbio da to uradi po nalogu i meni zabranio ulaz u zgradu lokalne samouprave jer sam stalno išao i žalio se. Opet sam slao mejlove Vladi Srbije, ali i pisma preko pošte.I, konačno sam dobio odgovor iz kabineta predsednika Srbije da se put mora asfaltirati“, priča Ristić.

Pripremni radovi su baš danas u završnoj fazi, a tokom sutrašnjeg dana se očekuje asfaltiranje, najbrži deo posla.

Moje komšije i ja smo sada zadovoljni i srećni konačnim ishodom. Hteli bismo da se javno zahvalimo predsedniku Aleksandru Vučiću, ali i da istaknemo lošu saradju sa gradonačelnikom Vranja, da mu uputimo javnu kritiku zbog zataškavanja i odbijanja saradnje“, kaže Ristić koji ne krije radost zbog svog uspeha.

„Srećan sam jer 60 godina čekam na ovaj asfalt“, veli.

Asfaltiranje ove deonice nije, na kraju, plaćeno iz gradskog, već iz budžeta državnog preduzeća Putevi Srbije. Izrada puta se, inače, nekako poklapa sa zakazanim otvaranjem obnovljenog pozorišta u Vranju 21.oktobra, gde se očekuje dolazak „najvišeg državnog rukovodstva“, odnosno, Aleksandra Vučića.

Ristićima niko nije rekao da će prvi čovek Srbije možda obići i ovu deonicu i selo, ali se oni,  ipak, nadaju da će moći lično da se zahvale predsedniku.

„Ja se nadam da će doći, a ako dođe mi ćemo ga domaćinski dočekati. Jer, da njega nije bilo mi bi još mnogo godina čekali na ovaj asfalt“, zaključuje naš sagovornik iz Donjeg Žapskog kod Vranja.

Selo Donje Žapsko ima oko 430 stanovnika a mahala Ćurini 12 domaćinstva u kojima živi oko dvadesetak ljudi.

Preuzeo: Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *