U Banja Luci i Prnjavoru održan Festival nacionalnih manjina

Romski portal Udar

Predsednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Franjo Rover, rekao je da je Republika Srpska prepoznata kao sredina sa brojnim pripadnicima nacionalnih manjina, te istakao da udruženja vrijedno rade tokom cijele godine da bi sačuvali tradiciju, jezik i običaje

Oktobar 14, 2019

Foto:Udar

Savez nacionalnih manjina Republike Srpske proteklog vikenda je organizovao je 16. po redu Smotru kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina.

Bila je ovo prilika za pripadnike nacionalnih manjina iz Banja Luke, Prnjavora, Prijedora i goste iz Srbije, da pokažu svoje tradicionalne nošnje, hranu muziku i ples.

Manifestaciju je otvorio je gradonačelnik Banja Luke, Igor Radijičić, koji je istakao da su nacionalne manjine most saradnje između Banjaluke, Republike Srpske i mnogih drugih zemalja.

Kada je rječ o Banja Luci, kazao je Radojičić, da je ona pored Prnjavora jedan od gradova koji na kvalitetan način brine o nacionalnim manjinama,  da su jedna od 12. i Romi.

„Romi su u Banja Luci nažalost slabije organizovani. Nekada su imali kulturno umjetničke ,sportske i slične aktivnost. Imaju pojedinačne aktivnosti koje Grad sa svoje strane podržava, kao što su dodjela knjiga za učenike i neke druge akcije prvenstveno za djecu i mlade. Voljeli bismo da imaju više aktivnosti samog udruženja Roma i one bi bile podržane od strane grada“, istakao je Radojičić za Udar, te dodao da je i sam pripadnik crnogorske nacionalne manjine.

 

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik koji je takođe bio pozvan, poslao je pismo podrške u kome je naveo da mu je bila čast što je ima priliku biti pozvan na ovakvu manifestaciju, te da se nada da će Savez nacionalnih manjina organizovati više ovakvih manifestacija.

 „Predstavljanje i promcija kulturnog bogatstva najbolj je način da pokažemo svu lepezu naše multikulturalnosti i naglasimo važnost njegovanja suživota različitih nacionalnih zajednica“, napisao je Dodik u pismu.

Predsednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske, Franjo Rover, rekao je da je Republika Srpska prepoznata kao sredina sa brojnim pripadnicima nacionalnih manjina, te istakao da udruženja vrijedno rade tokom cijele godine da bi sačuvali tradiciju, jezik i običaje.

„Misija Saveza ostaje nepromijenjena,to je promocija i zaštita prava nacionalnih manjina,rada i aktivnosti naših udruženja“, istakao je Rover.

Pored smotre nacionalnih manjina u Banja Luci, dan kasnije je održan i 10. po redu Festival nacionalnih manjina u Prnjavoru.

Prnjavor je mala sredina koju su naseljavali pripadnici razlicitih nacionalnih manjina te je prozvan „Mala Evropa“. Popis stanovništva iz bivše Jugoslavije svijedoči da je u Prnjavoru živjelo 20 različitih nacionalnih manjina. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Prnjavoru živi 13 nacionalnih manjina, te su svi zadržali svoju kulturu, tradiciju i običaje.

„Prnjavor je uvek karakterisao suživot velikog broja naroda i narodnosti. Mi se time ponosimo,a danas je prilika da ukažemo da 10 godina sva udruženja predano rade“, rekao je načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš.

Nacionalne manjine su se prestavile igrom, plesom kao i tradicionalnim jelima. Predstavnici Udruženja Romska djevojka- Romani ćej su se prestavili izlozbom jedinstvenih dekupaž radova sa romskim motivima, slikama Romkinja i tradicionalnom kuhinjom, a predstavnici muzičke škole „Kostantin Babić“ izveo je nekoliko romskih pjesama među kojima i romsku himnu Đelem, đelem.

http://www.portal-udar.net/wp-content/uploads/2019/10/%C4%91elem-%C4%91elem.mp4?_=1

„Naša škola je po prvi put u okviru školskog takmičenja u predstavljanju nacionalnih manjina dobila zadatak da predstavlja romsku populaciju. Od tada pa do danas, imali smo nekoliko nastupa gdje smo se sa zadovoljstvom odazvali da predstavimo romsku populaciju. Nadam se da ćemo i dalje sarađivati  sa udruženjem, te se radujemo novim nastupima gdje ćemo prestavljati Rome“, rekla je Duška Vuković profesorica Muzičke škole  „Kostantin Babić“.

(portal-udar.net)

IZVOR  Dejan Mirković

TAGOVI  Banja Luka  Festival nacionalnih manjina opština Prnjavor – „Mala Evropa“    Prnjavor

Preuzeo: Evropske romske novine

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *