Romima neophodno zapošljavanje, sve veći broj mladih odlazi iz Leskovca

IZVOR:

Autor: D. Marinković, objavljeno: 15.10.2019. u 13:06

Ako se nešto ubrzo ne preduzme oko poboljšanja uslova za zapošljavanje Roma, suočićemo se sa njihovim iseljavanjem iz Leskovca, a strahuje se da će već novi popis stanovništva pokazati njihovo smanjenje u gradu na Veternici za 10 do 15 procenata zbog sve većih migracija u inostranstvo – pre svega mlađe populacije, istaknuto je na današnjoj tribini održanoj  u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu na temu : Realizacija – implemtnacija Lokalnih akcionih planova za Rome u Leskovcu.

Komentarišući lokalni akcioni plan koji se tiče poboljšanja uslova života romske zajednice u Leskovcu, zaključeno je da je u poslednje dve godine lokalna samouprava dosta ulagala u obrazovanje i infrastukturu u romskim naseljima u gradu, ali osim toga ni u šta drugo.

“Ako pogledamo budžet grada Leskovca, za zapošljavanje Roma je izdvojeno 0 dinara, toliko i za zdravstvo, socijalnu zaštitu, kulturu…”, primećuje nosilac ovog projekta Turkin Redžepi.

Za stanovanje je u prethodne dve godine izdvojeno i planirano da se potroši 398.000 evra i obrazovanje preko 500.000 evra.

“Mislim da je neralno da se tolika sredstva potroše i da se sve to realizuje u ovom trenutku. Mi smo još 2010. godine, među prvima u Srbiji, pokrenuli lokalne akcione planove za poboljšanje uslova života Roma. Moj predlog će biti da za izradu novog akcionog plana, koji nas čeka, izvršimo implementaciju svih prethodnih i uvidimo koje su zapravo prave potrebe romske zajednice u Leskovcu”, kaže Zoran Saitović iz NVIO “Rosa” u ovom gradu.

Današnja aktivnost se sprovodu i okviru projketa „Državne i lokalne mere za bolji život romske zajednice“ koji sprovodi medijska produkcija RomaWorld iz Niša. Organizacija ROSA je partner na ovom projektu.

Preuzeo: Evropske romske novine

1 Comment

  1. Danilo Reply

    Uf,uf,uf, baš me čudi što odlaze nemamo prava na lečenje a kanoli na zapošljavanje to ga će biti sada malo češče.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *