POSTAJEMO SVESNI EMOCIJE

Jedan od osnovnih zakona života u Matriksu je zakon Polarnosti. Niko ga ne može izbeći. Život čine i prijatna i neprijatna iskustva. Obično ih nazivamo “pozitivnim” i “negativnim” iskustvima, što ja volim da izbegnem i zovem ih jednostavno iskustvima, lekcijama života. Problem nastaje kada se opiremo da prihvatimo stvarnost kakva jeste, kad se opiremo promenama, strahujemo od nepoznatog. Još jedan važan zakon koji vlada na trećem nivou je zakon spajanja i razdvajanja. Ono što je spojeno, mora biti razdvojeno. Sve teče, sve se menja.

Bez dubljeg razumevanja ova dva zakona, vaše vezanosti će vam donositi mnogo patnje.

Niko nas zapravo ovome ne uči od malena. Ako dete počne da plače, govorimo mu “Zašto plačeš, nemoj da plačeš?!”. Ako pokaže bes, često će dobiti batine, u najboljem slučaju grdnju. I šta dete može da zaključi? Deo njega koji se ispoljava nije potvrđen, prihvaćen od okruženja, samim tim učimo decu da potiskuju. Ovo nije dobar deo mene, moram da ga suzbijem. Deca u formativnom periodu nemaju sposobnost da svesno donose ovakve zaključke, sve se odvija spontano i nesvesno, kao prihvatanje modela za preživljavanje.  Učimo ih da potiskuju, ne samo neprijatne emocije, već i radoznalost, živahnost i sve što nama odraslima smeta, sve na šta ne umemo da odgovorimo, a ne umemo da odgovorimo, zato što smo u energetskom deficitu.

Omogućiti deci da slobodno ispolje sebe u svakom svom delu, znači da im kao roditelji pomognemo da uzemlje bilo koju emociju. Uz zagrljaj, razumevanje. Što ne znači i popuštanje. Možete detetu reći “ne”, podvući granicu, na taj način da se ono ne oseća odbačeno i neprihvaćeno. To je od ključnog značaja za razvoj u zdravog odraslog. Nositi se sa izazovima u životu se uči od malena.

Mi danas živimo u civilizaciji koja ne ume da se nosi sa stresom, u kojoj vlada emocionalna kuga o kojoj je još govorio Vilhelm Rajh. Nesposobni smo da se suočavam sa sobom, da prođemo kroz patnju koju nam život donosi, jer lakše je obmanjivati i sebe i druge da je sve u redu. Postajemo ljudi skamenjenog lica, a oni anksiozni i depresivni ni ne znaju da su blagosloveni, jer još uvek OSEĆAJU. Ako prihvate svoje stanje, potraže izlaz, sigurna sam da će ga i naći.

“Ono čemu se opiremo, to postajemo”

Zamislite da vam se u životu dešavaju isključivo lepe stvari, svi vas vole, niko vam nikad ružnu reč nije rekao. Što reče jedna moja prijateljica, astrolog, kad vidim da nema nikakvih negativnih aspekata u natalnom horoskopu, to je skoro pa “mrtav život”. Da li je moguć razvoj bez izazova?

Ako vas mnogo hvale, možete se ulenjiti, možete pomisliti da ste savršeni i tu počinje vaše nazadovanje. Ako vas kritikuju i ako ste spremni da stvarno saslušate šta vam “taj magarac” koji možda nije u pravu poručuje između redova, makar to i nema veze sa vama, vi postajete svesniji i sebe i sveta oko sebe.

Integrisana patnja, zbog izgubljene ljubavi, na primer, proživljena u sebi, bez osvete i optuživanja drugog, uvek će vam doneti kvalitetniji odnos. Upravo vas patnja priprema za viši nivo. I ukoliko razumemo ovaj proces i prihvatimo ga, imaćemo tačno onoliko patnje u životu koliko je potrebno da se razvijamo. Ako ne razumemo proces, potiskujemo i odbacujemo patnju, na dobrom smo putu da nam život bude pun bespotrebne patnje i drame koju kreiramo sami.

Kako da integrišemo patnju?

Javlja se emocija. POSTAJEMO SVESNI EMOCIJE (u prevodu- BITI PRISUTAN U SADAŠNJEM TRENUTKU).

PROCESUIRAMO EMOCIJU- proživljavamo je bez ikakvih misaonih upliva, prosuđivanja i osuđivanja- ako se i jave, ignorišemo ih, fokus je na emocionalnom iskustvu. Kakva god da je emocija, ona ne može trajati zauvek. Samo je posmatrajte.

NE REAGUJEMO SPOLJA, VEĆ ODGOVARAMO NA EMOCIJU. Emociju je izazvao neko spolja, ali ta osoba je samo okidač da se potisnuta emocija pojavi u svesti. Ne reagujemo tako što napadamo osobu, okrećemo pažnju ka unutra.  DOŽIVLJAVAMO EMOCIJU. Ovo je najteži deo i potrebna je vežba i praksa da bismo sprečili reakciju i INTEGRISALI emociju.

Ako proživite emociju koja je bila potisnuta, vi ste je se oslobodili, ona neće više upravljati vama. Čak i ako ne osvestite konkretan uzrok, situaciju, osobu kad je izvorno nastao energetski otisak (detinjstvo ili kasnije, možda i pre toga). Ne brinite zbog toga. Mentalno analiziranje izvorne situacije  u sitne detalje ne vodi ničemu. Poenta je u doživljaju iste ili kako volim da kažem u energetskom propuštanju ili uzemljenju.

Biljana Gabriell Zivovic

060/3292333

Facebook 

Izvor.Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *