Srbija: Podrška za više od 500 mladih Roma

Romski portal Udar

Projekat sprovodi Fond za obrazovanje Roma uz podršku programa Njemačke finansijske saradnje, koji implementira Njemačka razvojna banka KfW, u ime Vlade Njemačke

Oktobar 10, 2019

Foto: Fond za obrazovanje Roma

Više od 500 mladih romske nacionalnosti dobit će mentorsku podršku i pomoć u obrazovanju i za zapošljavanje, zahvaljujući projektu Predstavništva Fonda za obrazovanje Roma u Srbiji i uz podršku Njemačke.

U protekle tri godine ovakav vid podrške dobilo je više od 2.500 mladih iz gotovo 150 opština u Srbiji.

Projekat sprovodi Fond za obrazovanje Roma uz podršku programa Njemačke finansijske saradnje, koji implementira Njemačka razvojna banka KfW, u ime Vlade Njemačke, odnosno Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Podrška koju dobijaju Romi doprinosi njihovom uključivanju u društvo i značajno mijenja njihove živote.

Sanela Bahtijarević, saradnica za program readmisije u Predstavništvu Fonda, rekla je da su aktivnosti projekta sadržane u tri komponente.

– U okviru prve pružamo mentorsku podršku srednjoškolcima romske nacionalnosti, u okviru druge podršku pri zapošljavanju, dok je treća posvećena obrazovnoj reintegraciji povratnika. Pri svemu tome će 200 profesora srednjih škola biti obučeno za mentorski rad – kazala je Bahtijarević novinarima.

Saradnica za program zapošljavanja Fatima Kamberović je najavila i nove aktivnosti Fonda.

Kako je naglasila, da bi se ubrzalo zapošljavanje mladih Roma i Romkinja, neophodno je jačanje njihovih kapaciteta i povećanje konkurentnosti.

– Mobilišemo sve više novih korisnika, i planiramo da u narednom periodu podržimo više od 500 mladih – napomenula je Kamberović.

(portal-udar.net)

IZVOR: D.Mrkić

PREUZEO: Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *