Niš dobio e parlament

POSTAVIO: JUGPRESS  OKTOBAR 10, 2019

NIŠ

Skupština grada Niša dobila savremeni softver koji omogućava odbornicima i javnosti dobijanje informacija o sednicama “pritiskom na jedno dugme” i 78 tablet računara. Prednosti efikasniji rad odbornika, transparentnost i ušteda na štampanju skupštinskih materijala od čak dva miliona dinara godišnje. Projekat finansirala sa 130.000 dolara vladina Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, uz podršku UNDP-a. Niš je prvi grad u Srbiji koji je dobio ovakvu digitalnu platformu, odnosno, elkektronski sistem koji je urađen prema potrebama poslovnika o radu Skupštine grada Niša i drugim specifičnostima rada lokalnog parlamenta, tvrde u ovom grdau , iako to nije tačno jer e parlamente već imaju u Vranju i Leskovcu.

Softver omogućava brži rad odbornika i njihovu informisanost o pitanjima sa dnevnog reda  sednica, u svakom trenutku će biti ažuran podatak o broju odbornika na zasedanju “bez prebrojavanja”, a elektronski će biti dostupan i arhivski materijal sa prethodnikh zasedanja. Ovaj digitalni sistem omogućava i momentalnu dostupnost informacija građanima.

“Ovaj sistem omogućava da rad Skupštine bude efikasniji, a građani ažurnije informisani. Uz veću transparentnost rada lokalnog parlamenta, očekujemo i veće poverenje građana”, kaže Rade Rajković, predsednik Skupštine grada Niša.

Lokalni parlamenti predstavljaju građane iz čega proističe njihov posebno važan legitimitet, smatra  Saša Miler, predstavnica Agencije za razvoj i saradnju Vlade Švajcarske.

“Uvođenje digitalizacije znači efikasniji rad i uštedu troškova, a građanima i medijima omogućava da prate sve što se dešava u skupštini, što znači da je povećana transparentnost rada”, dodala je ona.

Fransin Pikap, predstavnica UNDP-a, koji je sarađivao na projektu, ocenila je da digitalizacija rada lokalne skupštine vodi do snažnih institucija i odgovorne vlasti.

“Odbornici polažu račune građanima, pa se digitalizacijom omogućava njihov odgovorniji rad”, zaključila je Fransin Pikap.

Novi sistem omogućava i prenose skupštinskih sednica elektronskim putem na „skupštinskom kanalu“, što bi trebalo da bude relizovano u narednom periodu.

IZVOR: JUGPRES

PREUZEO:Evropske romske novine:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *