U hrvatskom gradu Belišće otvorena izložba o Romima

Izložba Rromengo drom – tisuću godina migracija Roma, prati hronološki slijed romskih migracija – prvu migraciju iz Indije u Evropu, a zatim u Bizant

Oktobar 7, 2019

U hrvatskom gradu Belišće otvorena je izložba pod nazivom “Rromengo drom – tisuću godina migracija Roma & Ghandi @ 150 paintings and photos”.

Riječ je o izložbenom projektu u organizaciji Grada Belišća, Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” i Ambasade Republike Indije u RH uz podršku Grada Zagreba.

Na svečanom otvorenju su, uz belišćanskog gradonačelnika Dinka Burića i saradnike, bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba i predstavnik romske nacionalne manjine saborski zastupnik Veljko Kajtazi, ambasador Republike Indije u RH Njegova Ekselencija Arindam Bagchi, savjetnik i zamjenik ambasadora Republike Turske u RH Fatih Kaya, predsjednica Saveza Roma u RH “Kali Sara” Suzana Krčmar i mnogi drugi.

Izložba Rromengo drom – tisuću godina migracija Roma, prati hronološki slijed romskih migracija – prvu migraciju iz Indije u Evropu, a zatim u Bizant; drugu migraciju Roma sredinom 19. stoljeća do 2. Svjetskog rata; genocid nacističkog režima nad Romima; treću migraciju Roma u drugoj polovici 20. stoljeća te prikaz romske zajednice u današnjem društvu.

U saradnji Ambasade Indije u RH i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu nastala je jedinstvena izložba u čast 150. godišnjice rođenja Mahatme Ghandija. Studenti su prenijeli na platno svoje impresije vezane uz Ghandijev lik i djelo, stvarajući neobičan mozaik slika, crteža, skica pa i stripova, koje upotpunjuju fotografije iz Ghandijeva života.

Izložba se može pogledati do 11. oktobra.

“O desetoj obljetnici obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u Republici Hrvatskoj, tom vrijednom datumu u romskoj zajednici, velika nam je čast ugostiti ovaj izložbeni projekt u Belišću, gdje je romska nacionalna manjina najbrojnija narodnosna skupina u lepezi od 22 nacije”, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Dodao je da “Kali Sara” i saborski zastupnik Veljko Kajtazi zaslužuju poštovanje za izuzetna ostvarenja i sveukupni društveni doprinos  u unapređenju uvjeta života Roma, za potpunu integraciju u sve sfere života, te promicanje interesa čovjeka kao čovjeka, a ne pripadnika romske nacionalne manjine.

(portal-udar.net)

IZVOR: D.Mrkić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *