Od poslednje posete Erdogana značajno unapređena ekonomska saradnja

Ljajić: Od poslednje posete Erdogana značajno unapređena ekonomska saradnja

Objavljeno 7. oktobra 2019.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je od poslednje posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Srbiji pokrenuto šest novih fabrika turskih investitora, a da je porastao i broj turskih turista koji dolaze u Srbiju.

„Naš interes je da razvijemo sve vidove saradnje – ekonomsku, privrednu, trgovinsku. To će stvoriti povoljnu klimu i za razvoj bilateralnih političkih odnosa, što je bitno za Srbiju, jer Turska izrasta u regionalnu ekonomsku silu, ali i na globalnom planu igra značajnu ulogu“, rekao je Ljajić za TV Pink.

On je naglasio da su dobri prijateljski odnosi predsednika Aleksandra Vučića s turskim predsednikom rezultirali da u tri godine imaju tri susreta koji su praćeni potpisivanjem brojnih sporazuma.

„I tokom ove posete imaćemo veliki poslovni forum uz učešće turskih i naših privrednika, i to je šansa za sve njih. Mislim da je država sa svoje strane uradila sve što može da odnosi dve zemlje u ekonomskom smislu napreduju“, naveo je Ljajić.

Podseća da je do sada s Turskom potpisano više od 65 sporazuma, a da će tokom dvodnevne posete turskog predsednika koja počinje danas, biti potpisano još desetak.

„Imamo Sporazum o slobodnoj trgovini, imamo dobre političke odnose, sada je lopta u dvorištu privrednika da iskoriste ove mogućnosti. Srbija, od zemalja bivše Jugoslavije, najviše izvozi u Tursku. Mi smo osam puta povećali izvoz“, precizirao je minsitar.

Podseća da u Srbiji trenutno posluje 515 privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici turski državljani, da su od toga oko 320 manje ili veće trgovinske firme, ali da ima i proizvodnih kompanija u mestima kao što su Krupanj, Vladičin Han, Žitorađa…

Navodi da je velika stvar početak izgradnje autoputa Beograd -Sarajevo, da će vrednost trase koju finansira Srbija biti oko 220 miliona evra. Dodaje da će početi da se gradi i put Novi Pazar -Tutin u vrednosti od 25 miliona evra.

„Svaka investicija poboljšava kvalitet života, poboljšava životni standard građana, ali otvara političke i društvene perspektive, da se ljudi bave nekim drugim stvarima. Neće to rešiti osetljiva politička pitanja iz prošlosti, ali je klima daleko bolja“, naveo je Ljajić.

On je rekao i da je sve više turskih turista koji dolaze u Srbiju, prošle godine bilo ih je 97.000. Turski turisti prošle godine su bili na drugom mestu po dolascima, a ove godine su među prve četiri države.

„Broj noćenja raste. Najveći broj dolazi u Beograd, ali sve više odlaze u unutrašnjost“, zaključio je Ljajić.

Izvor: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije

Preuzeo: Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *