SLOVAČKI GRAD ZABRANJUJE DEMONSTRACIJE FAŠISTA IZ POŠTOVANJA PREMA ŽRTVAMA HOLOKAUSTA

Ovaj kolaž slika čelnika “Narodne stranke Naša Slovačka” Mariána Kotlebe prikazuje ga kako nosi nešto vrlo slično uniformi garde Hlinka iz doba Drugog svjetskog rata, miliciji koju je održavala Slovačka narodna stranka u razdoblju od 1938. do 1945., kada je Slovačka bila država klijenta nacističke Njemačke. (Kolaž: Romea.cz)

Novinski poslužitelj Noviny.sk izvještava da je općinska vlast grada Trenčina, Slovkia zabranila okupljanje fašističke stranke Kotleba-ĽSNS (“Kotleba – Narodna stranka Naša Slovačka”). Okupljanje se trebalo održati sredinom listopada. Između ostalog, u gradskoj odluci se navodi da bi općepoznati stav stranke prema nacionalnim manjinama, ljudima drugih rasa i različitih društvenih skupina mogao izazvati javne izjave o mržnji i netoleranciji, prenosi romea.cz.

Trenčín je također istaknuo da je jedan od predstavnika stranke osuđen za namjerno klevetu nacije, rase ili grupe temeljene na političkom uvjerenju, a stranka se nikada nije distancirala od njegovih riječi. Lokalna vlast svoju je odluku temeljila na sudskoj praksi Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, koji je izjavio da “dnevni red i statuti političke stranke ne mogu biti jedini kriterij za ocjenu njenih ciljeva i ciljeva, a sadržaj njezinog programa mora biti usporediv s ponašanjem predstavnika stranke i mišljenjima koja šire“.

Grad je također podsjetio da je tijekom Drugog svjetskog rata, kada je Slovačka postala fašistička država nacističke Njemačke, 1619 državljana bivše Čehoslovačke deportirano u nacističke koncentracijske logore, od kojih njih 1350 nije preživjelo holokaust. “Uključivanje etičkih i moralnih normi u administrativne odluke pomiče društvo od nezrele uporabe dostignuća demokratskog sustava prema svjesnom, zrelom građanskom društvu. Nadamo se da ova odluka neće proći nezapaženo i da će pomoći uspostaviti načelo na kojima sile koje žele nauditi drugima radi postizanja vlastitih ciljeva nema mjesta u Slovačkoj, “rekao je gradonačelnik Richard Rybníček u svojoj izjavi.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *