Vida Pavlović

Futog, 1945 — Beograd, 04.05.2005)

Vida Pavlović, pevačica romske i srpske muzike, “Majka Vida“, “kraljica nad kraljicama”, rođena je 1945. godine u Futogu, nedaleko od Novog Sada. Rasla je u muzikalnoj porodici; tata je svirao gitaru i lepo pevao, a majka i sestra su imale predivne glasove.

“Vida je počela da se bavi pevanjem u svojoj 14-toj godini, pridruživši se ujaku, kafanskom muzičaru. U petnaestoj godini udaje se za muzičara Aleksandra Pavlovića i odlazi da živi u Sarajevo.

Posle deset godina učenja zanata po kafanama snimila je prvu ploču sa pesmom ‘Gledala sam sa prozora’.

Odličan uspeh ploče (prodata u u tiražu od preko 500 000 primeraka) dao je Vidi nove smernice u životu. Napušta Aleksandra i Sarajevo i sa dva kofera u ruci stiže u Beograd. Tu je srela novu ljubav, muzičara Stevu Jovanovića. U braku sa Stevom bila je 27 godina.

Nije krila nezadovoljstvo i da je nesrećna što nema dece. Brak se raspao ali ona i Stevo su nastavili da žive pod istim krovom svako u svom delu kuće. Poslednjih godina imala je problema sa visokim pritiskom.”

Umrla je 4. maja u Beogradu. Sahranjena je u Futogu.

Majka Vida

Namarma dileja – Sa Tamburasima

Vida Pavlović je sinonim za umetnicu koja peva iz duše i koju publika uvek rado sluša. Rođena je pre pedesetsedam godina u Futogu, nedaleko od Novog Sada, a rasla je u muzikalnoj porodici, jer joj je otac svirao gitaru i lepo pevao, a predivne glasove imale su i majka i sestra.

Rano ste se opredelili za muziku, a rano i za osnivanje porodice…

Vida Pavlović: Kao 14-godišnjakinja pridružila sam se ujaku, kafanskom muzičaru i sa njim nastupala svuda gde su nas zvali. Dve godine kasnije, udala sam se za violinistu Stevana Jovanovića i prešla u Sarajevo.

Dugo sam pevala u restoranu “Romanija”, a tek nakon 10 godina snimila prvu ploču. I tada, kao i sada, više sam volela rad u kafani, nego u studiju. Moja propusnica za ulazak u svet diskografskih izdanja bila je hit pesma “Gledala sam sa prozora”.

Za razliku od sadašnjih uslova, da li je tada bilo teško snimiti ploču?

Vida Pavlović: Izuzetno. Nisam imala muzičko obrazovanje, ali sam bila talentovana, jer sam oduvek imala dobar glas i sluh. Da je bilo sreće i da sam završila muzičku školu, verovatno bih naučila da sviram na nekom instrumentu, što mi je jedna od neostvarenih želja.

Vaša prva ploča prodata je u tiražu od preko 500.000 primeraka. Danas je ta cifra san svakog pevača…

Oj Javore – Sa Tamburasima

Vida Pavlović: Tada je bilo teško snimiti ploču, a još teže prodati je u velikom tiražu. Srećom, ja nisam brinula da li će moje ploče biti kupovane, već je samo trebalo da se rešim i uđem u studio, a sve ostalo je dolazilo samo po sebi.

Za ovih 30 godina, koliko sam profesionalno u muzičkim vodama, objavila sam 15-ak singlova i LP i smatram da je to dovoljno.

Malo je poznato da ste na početku karijere pevali na srpskom jeziku. Zašto ste se kasnije priklonili samo ciganskoj muzici?

Vida Pavlović: Nikada nisam bežala od toga da sam po nacionalnosti Romkinja, ali sam na početku karijere pevala i srpske narodne pesme. Tek kada sam čula kako drugi interpretiraju romske pesme, nisam mogla, a da ne zapevam i na svom jeziku. Iz inata sam snimila ploče i na ciganskom, da bih dokazala kako se pravilno peva.

Pre pet godina Romi su vas i zvanično proglasili za kraljicu pesme. Ipak, na koncertu, koji je upriličen tim povodom, neki pevači se nisu odazvali. Zbog čega?

Vida Pavlović: Mnogi su bili pozvani, ali pevali su samo Sinan Sakić, Ljuba Aličić, Nada Topčagić, Snežana Vasić, Šikica, Džej i Vanesa Šokčić.

Nisu se stideli da pevaju publici u kojoj je bilo najviše Roma, ali meni lično je bilo teško što se većina kolega oglušila o poziv. Inače, bilo je lepo što se neko setio da me obraduje i podari mi nešto za sećanje. Osim zlatnih ploča, od mojih izdavača, nikada do tada nisam dobila neku zvaničnu nagradu. ali, to me i ne čudi, kada vidim ko sve danas dobija “Oskare popularnosti”.

Povela Je Jelka Dva Konja Na Vodu – Sa Tamburasima

Pre nekoliko godina snimili ste dupli album — kompilaciju najboljih pesama, a u privatnoj produkciji izdali ste i ploču “Stigle su me suze moje stare majke” za nemačko tržište. Nažalost, pesme su se veoma kratko vrtele i kod nas, da bi iznenada “iščezle”. Da li je u pitanju bojkot?

Vida Pavlović: Znam da bi beogradska publika želela da me čuje i vidi, ali ne znam zbog čega me mediji jednostavno izbegavaju. Nedavno je jedan poznati kompozitor i tada direktor diskografske kuće, mom suprugu doslovce rekao:

“Vida je stara i ne priliči joj da se više pojavljuje na sceni”. Koliko je to sve glupo i maliciozno dokaz je da i mnogo stariji pevači od mene i te kako plene svojom pojavom i glasom i bacaju u zasenak mnoge koji pokazuju samo stas. Žalosno je što novac vodi uređivačku politiku svuda, pa i u diskografskim kućama.

Poznato je da kod pevača, prijateljstvo i nije na ceni ili se bar radi o lažnom prijateljstvu. Da li ste imali slična iskustva sa svojim kolegama?

Vida Pavlović: Bilo je i onih dojučerašnjih prijatelja i poznanika koji su me potpuno zaboravili ili su možda usput “zagubili” moj broj telefona. Međutim, ne ljutim se na njih, više je onih koje cenim, bez obzira da li su početnici ili pripadaju starijoj generaciji.

Gine Vene – Sa Tamburasima

Poštujem Vericu Šerifović, koju mnogi smatraju mojom dostojnom zamenom, zatim Marinka Rokvića, Veru Ivković, Anu Bekutu, Snežanu Đurišić, Sašu Nedeljkovića, Ljubu Aličića, Sinana Sakića, Kukija i neprikosnovenog Šabana Šaulića.

S obzirom na to da često putujete u inostranstvo i pevate publici u dijaspori, gde vas beogradska publika može čuti?

Vida Pavlović: Kada nisam van granica, prihvatam se mikrofona i pevam prijateljima u klubu “Romanitar”, koji se nalazi u mojoj kući na Lekinom brdu. Ovaj prostor smo suprug i ja otvorili pre dve godine i to prvenstveno za našu dušu.

Naravno, uvek je pun prijatelja i istinskih poštovalaca moje pesme. Posle Nove godine, nakon duge pauze, ulazim u studio i sa Mićom Nikolićem ću snimiti novi album, koji bi trebalo da bude objavljen u Aprilu.

Autor: Nebojša Vladisavljević

Izvor: Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *