Ruski Severni tok 2 traži arbitražu u sporu sa Komisijom  

Ruski Severni tok 2 traži arbitražu u sporu sa Komisijom  

Objavljeno : 27.09.2019.

Ruski konzorcijum koji je vlasnik gasovoda Severni tok 2 traži od tribunala privatnih arbitara da odluči da li EU krši svoje obaveze iz Ugovora o enegretskoj povelji (ECT). Taj potez predstavlja eskalaciju u sporu Severnog toka 2 i Evropske komisije koji je rizičan za obe strane. Naime, poravnanja u okviru ECT ponekad dostižu milijarde dolara.

Severni tok 2 smatra da je EU izmenom direktive o gasu prekršila svoje obaveze po članovima 10 i 13 ECT, pravno obavezujćeg sporazuma potpisanog 1991, posle propasti SSSR.

Konzorcijum posebno ukazuje da se izmenama evropske direktive o gasu diskriminiše Severni tok 2, što je kršenje člana 10(1) i obaveze da se ne preduzimaju diskriminatorne akcije. Takođe se krši generalna obaveza EU da garantuje pravičan tretman investitorima, piše EURACTIV.com.

Evropska komisija je pod pritiskom Poljske i baltičkih zemalja da zakonom uredi Severni tok i u novembru 2017. je podnela amandmane na EU direktivu o gasu.

Iako amandmani, koji se odnose na pristup treće strane, tarife, razdvajanje vlasništva i transparentnost, zvanično nisu usmereni na određeni projekat, očito je da su dizajnirani da zaustave Severni tok 2.

Stručnjaci za pravo nedavno su ocenili da su amandmani doneti na takav način da osiguraju da svi postojeći cevovodi mogu da uživaju izuzeće od pravila EU o tržištu gasa, osim Severnog toka 2.

Izuzeće od pravila čak je moguće za cevovode koji su “završeni pre stupanja na snagu direktive” 23. maja 2019. godine.

Prema pravnicima, diskriminatorni tretman Severnog toka 2 potiče od činjenice da je jedini uvozni gasovod koji ne može da uživa u prednostima odstupanja od pravila EU jer je konačna investiciona odluka doneta pre tog datuma, iako je angažovan značajan kapital.

Severni tok 2 takođe je najavio da će nastaviti legalnu proceduru da se poništi izmenjena direktiva o gasu zbog kršenja EU propisa koju je pokrenuo pred Sudom pravde EU u julu.

Kritike

ECT je poslednjih meseci na meti kritika. Ekološke grupe kažu da pruža preteranu zakonsku zaštitu naftnih i kompanija u sektoru gasa koje mogu da traže odštete od vlada koje ometaju ulaganja u projekte sa fosilnim gorivom.

“Ti slučajevi dokazuju da ECT sprečava EU i članice da poštuju obaveze iz Pariskog sporazuma o klimi”, rekla je Lora Verek iz organizacije Prijatelji Zemlje Evropa.

Komentarišući potez konzorcijuma Severni tok 2, ona je rekla da ECT predstavlja pretnju neophodnom postepenom izbacivanju fosilnog goriva iz upotrebe.

Evropska komisija delimično je stala na stranu kritičara. U predlogu reforme ranije ove godine navela je da je sporazum “zastareo”, posebno kada je reč o klauzulama oko zaštite investitora, klimatskih promena i tranzicije na čistu energiju.

Članice EU u julu su Komisiji dale mandat da radi na izmeni sporazuma ECT s obrazloženjem da pravno obavezujuća povelja mora da vrati Evropi “pravo na uređivanje” u oblastima poput klimatskih promena i prava radnika.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Freeimages.com

preuzeo: Evropske romske novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *