Postoji ogromna praznina u istraživanjima romskih žrtava

Kako bi se divne smeđe oči mogle uklopiti u učenje nacističke eugenike o rasnoj čistoći nego kao primer nečega negativnog, rasno inferiornog. Postoje strašne fotografije koje prikazuju eksperimente nad romskom decom vezane za boju očiju. Kao i fotografije koje prikazuju genetske razlike u crtama lica između Nemaca, Jevreja i Roma.

I… jedna fotografija ustaškog zapovednika Ante Pavelića s dva Roma snimljena na Glavnoj železničkoj stanici 1941. godine u Zagrebi. Obojica su isti dan, navodno, pogubljeni.

Četrdesetak potresnih fotografija koje prikazuju progon Roma u Holokaustu, ali i ranije, može se videti u Jevrejskoj verskoj zajednici Bet Israel u kojoj je postavljena izložba “Romi u Holokaustu” u Zagrebu.

Sabirni logor Jasenovac

I dan danas postoji ogromna praznina u istraživanjima romskih žrtava.Od početka Drugog svetskog rata Romi su prisutni i na područjima drugih evropskih zemlja, onih koje su bile okupirane ili su sarađivale s nacističkim režimom. Oko pet stotina Romkinja s decom dovedeno je i u logor Sajmište u Srbiji – kaže Rumbak i nastavlja: – Od 1942. pa sve do 1945. unutar logora Aušvic, Birkenau, Mauthausen, Rabensbruh, Bušen-vald, Chelmo, Lodz, Dahau i Sachsenhausen Lakenbah, Sinti i Romi trpe kolektivne masakre, pogubljenja, mučenja svih vrsta, nad njima su vršeni hemijski i medicinski eksperimenti.

Samo u logoru Aušvic upisano je 20.933 Roma, uključujući i 360 romske dece rođene unutar samog logora.Gipsy – U Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj postoje takozvani Beli Cigani, poznati pod imenom Jeniši. Njihov jezik je gramatički identičan sa ostalim nemačkim dijalektima Švajcarske, ali im se rečnik sastoji od velikog broj reči poreklom iz standardnog nemačkog, romskog i jidiša.

Sabirni logor

Takođe postoji i jedna grupa koja živi u Irskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, poznata pod imenom Irski Cigani, odnosno Irski Čergari. Oni nisu u genetskom srodstvu sa Romima, ali je romska nomadska kultura uticala na njih. Njihov jezik se uglavnom zasniva na rečima poreklom iz irskog gaelskog jezika, i gramatici poreklom iz engleskog jezika, sa izvesnim jezičkim uticajima iz romskog jezika.

Španski Kvinkvi ili Merćerosi su manjinska skupina, ranije prevashodno nomadska, koja deli dosta toga zajedničkog sa životom španskih Roma.   

Njihovo poreklo je nejasno; moguće je da potiču od seljaka koji su izgubili svoju zemlju u 16.veku.

Uprkos tome što su sa Romima delili sudbinu progonjenih, Merćerosi se distanciraju od njih.

U Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj postoje takozvani Beli Cigani, poznati pod imenom Jeniši.

Gypsy History

Njihov jezik je gramatički identičan sa ostalim nemačkim dijalektima Švajcarske, ali im se rečniksastoji od velikog broj reči poreklom iz standardnog nemačkog, romskog i jidiša. Vidi: [4] (na nemačkom).

Takođe postoji i jedna grupa koja živi u Irskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, poznata pod imenom Irski Cigani, odnosno Irski Čergari. Oni nisu u genetskom srodstvu sa Romima, ali je romska nomadska kultura uticala na njih. Njihov jezik se uglavnom zasniva na rečima poreklom iz irskog gaelskog jezika, i gramatici poreklom iz engleskog jezika, sa izvesnim jezičkim uticajima iz romskog jezika.

Većina Roma govori neku od varijanti romskog jezika.

Analiza romskog jezika je pokazala da je on blisko povezan sa indo-evropskim jezicima koji se govore u severnoj Indiji i Pakistanu (Pendžab). Ova činjenica je važna za utvrđivanje geografskog porekla Roma, pogotovo zbog toga što pozajmljenice u romskom jeziku omogućavaju praćenje šeme njihovih seoba ka zapadu. Telesna fizionomija i ABO krvna grupa Roma su takođe karakteristične odlike severnoindijskih kasta ratnika.

Gypsy History

Savremena lingvistika je utvrdila povezanost romskog jezika sa pendžapskim i potoharskim jezikom, koji se govore u severnoj Indiji i Pakistanu. Smatra se da romski jezik spada u grupu centralnoindijskih jezika, u koju između ostalih spadaju i jezici hindi, urdu, itd. Međutim, jedna studija nedavno objavljena u magazinu Nature  ukazuje da je romski jezik povezan sa sinhalskim jezikom, koji se govori na Šri Lanki .

Autor : Stojko Gypsy

Preuzeo :Evropske romske novine

2 comments

  1. Stojko Reply

    Predivno !
    Samo tako nastavite imate moju licnu podrsku …
    Pozdrav od Stojka iz CH

  2. Pingback: OECD poručio vladama da ohrabruju zapošljavanje starijih     – ERVROPSKE ROMSKE NOVINE – ERVROPAKO ROMANO LIL – EUROPEAN ROMA NEWSPAPERS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *