MILOŠ NIKOLIĆ: POTREBNO JE ULAGATI VIŠE U MLADE TALENTE

MILOŠ NIKOLIĆ: POTREBNO JE ULAGATI VIŠE U MLADE TALENTE

Miloš Nikolić direktor Kancelarije za inkluziju Roma, na današnjem sastanku sa predstavnicima pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i verske zajednice, koji je održan u prostorijama Kancelarije za inkluziju u Novom Sadu, razgovarao je o novim metodama predstvljanja kulturnih sadržaja romske zajednice u Vojvodini, koje će Kancelarija uskoro promovisati, i bilo je govora o mogućnostima povećanja novčanih sredstava koja se dodeljuju udruženjima na godišnjim konkursima iz budžeta AP Vojvodine.

Nikolić je naglasio da je kultura jedna od najbitnijih, ako ne i najbitnija karakteristika čoveka i ljudskog društva, uopšte. Za razliku od ostalih naroda i nekih nacionalnih manjina u Srbiji, Romi danas imaju tek po neku kulturnu ustanovu ili instituciju. On je dodao da još uvek nisu u dovoljnoj meri stvorene materijalne i druge pretpostavke za razvoj romske kulture, jezika i kulturnog života i da su kulturno-umetnička društva jedini oblik i vid kulturnog življenja romske nacionalne manjine i zato u njih treba mnogo više ulagati.

U cilju očuvanja, negovanja, razvijanja i javnog izražavanja kuturne baštine, Nikolić je skrenuo pažnju predstavnicima pokrajinskog sekretarijata za kulturu, da je neopohodno obezbediti bolje uslove za postojeće kulturne institucije odnosno udruženja i raditi na tome da se osnuju nove ustanove koje su neophodne za savremeno kulturno stvaralaštvo Roma. Pokazati drugim narodima da i Romi imaju i te kako razvijen kulturni indetitet, jedino je moguće kroz mnogobrojne manifestacije, veće prikazivanje pozitivnih primara u medijima i direktnim druženjem sa drugim narodima i etničkim grupama – naglasio je Nikolić.

Pokrajisnka Vlada je od 2016. godine zaista učinila dosta toga da unapredi i promoviše kulturnu baštinu romske zajednice. Ono što je neophodno prikazati i promovisati u budućnosti su zapravo mladi talenti koje romska zajednica ima u svim granama umetnosti, širom naša zemlje. Moramo dati sve od sebe da talentovane ljude podržimo i da im pomognemo da napreduju, a od pokrajinskog sekretarijata za kulturu, resornog ministarstva i svih ostalih državnih i lokalnih institucija, očekujem da nam se u tome pridruže i da zajedno stvorimo još bolje uslove za razvoj mladih ljudi koji imaju šta da pokažu svojoj nacionalnoj zajednici, ali i drugim narodima koji ih okružuju. Već dosta dugo radim sa decom i omladinom kao profesor violine i znam koliko imamo talenata, koji uz malu pomoć društva mogu mnogo da nam kasnije vrate – rekao je Nikolić.

Manifestacije kulture koje se održavaju širom Srbije, u okviru opštinskih i gradskih projekata, trebaju da uključe romska udruženja jer se na taj način stiče šansa da se skrene pažnja na važnost očuvanja kulturnog indetiteta romske zajednice. Kancelarija za inkluziju Roma uz podršku pokrajinske Vlade i sekretarijata za kulturu, planira da organizuje u Novom Sadu, početkom decembra jednu takvu manifestaciju na kojoj će se prezentovati bogato kulturno nasleđe romskog naroda – zaključio je Nikolić

Izvor:Kancelarija za inkluziju Roma AP Vojvodine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *